Bouw van duizenden woningen op pauzeknop door stijgende bouwkosten.
Bouwers betalen sinds de oorlog in Oekraïne hogere prijzen voor materialen en steggelen over vaste prijscontracten. Soms wordt besloten om vanwege de onzekerheid over oplopende kosten een project te pauzeren. Hoeveel dat er nu zijn en om hoeveel woningen het gaat was nog niet eerder in cijfers uitgedrukt.
Van alle vertraagde projecten in de initiatief- tot aan de uitvoeringsfase is bij 20 projecten (9,5 procent) de stijgende bouwkosten als oorzaak genoemd. Dat is de meest voorkomende reden na vertragingen door procedures (52 procent). Denk daarbij aan gemeentelijke procedures voor het bestemmingsplan en vergunningen en bezwaar en beroep dat omwonenden aantekenen tegen een woonwijk. Ook de Raad van State zelf ziet de bezwaarprocedures tegen bouwplannen toenemen.
Onder de verzamelcategorie ‘overig’ (14 procent) vallen vertraging door asbest, vleermuizen, brand en tijdelijke verhuur van panden aan migranten, bijvoorbeeld. Vertraging door herziening van bouwplannen (9 procent) en stikstofproblemen (6 procent) komen ook vaak voor. Planningen komen ook in de knel door algemene financiële oorzaken zoals budgetoverschrijdingen in de aanbestedingsfase of subsidieaanvragen.
Deze gegevens zijn afkomstig van Cobouw Bouwberichten, een database met actuele informatie over meer dan 400.000 bouwprojecten in Nederland.